Corona Sonrası Dünya: Yeni Bir Çağ mı Açılıyor?
Zor günlerden geçiyoruz. Sadece ülke olarak değil tüm dünya olarak zor günlerden geçiyoruz. Böyle bir döneme denk gelmek şans mı, şanssızlık mı?
Hep plan yaparak, öngörerek yaşadığımız günlerden bir an uzaklaşarak, yarınlarda bizi neyin beklediğini bilmeden yaşamaya alışıyoruz, tecrübe ediyoruz, öğreniyoruz.
İş yaşantısına dönecek olursak; kurallar değişiyor, dengeler değişiyor, bizi neler bekliyor bilmiyoruz. Yaşayarak birlikte öğreneceğiz.
Hızla değişen ihtiyaçlarımıza göre hızla şekillenen, daha ön plana çıkan ve önem kazanan –aslında hep önemli olan ama fark etmediğimiz– meslek grupları, sektörler ön plana çıkıyor. Başta sağlık olmak üzere gıda, lojistik ve teknoloji.
Evden çalışmamızı sağlayan, uzaktaki yakınlarımızı tek tuşla yakınlaştıran, evden çıkmadan alışveriş yapmamıza vesile olan, alt yapısını hızla değişen sürece göre değiştirip göz açıp kapayıncaya kadar yeniliklerle-kolaylıklarla karşımıza çıkan, hayatın bir şekilde dönmesini sağlayan kahraman teknoloji…
Teknolojiye tekrar geri döneceğim, ancak önemini bize tekrar hatırlatacak olan bazı meslek grupları var ki onlara değinmeden edemeyeceğim. Uzaktan yapılması mümkün olmayan işler. Bize zanaatın-zanaatkarın, ustanın önemi bir kez daha hatırlatacak bazı işler. Karantinada olduğumuz, evimizden çıkmadığımız bir dönemde patlayan bir su borusu, bozulan bir fırın, ocak veya çamaşır makinası. Başıma gelmesini düşünmek bile istemem lakin bazı konularda kendi kendimize yetemeyeceğimizi, ustalık ve beceriye şartlar ne olursa olsun ihtiyaç duyacağımızı hatırlatmak isterim. Tarih boyunca kazanan “bilgi, beceri ve ustalık” olmuştur.
Öte yandan torunlarımıza anlatacak hikayelerimiz birikti cebimizde. Tüketim hastalığının kök saldığını, ihtiyacımız olsun olmasın bir şeyleri satın almanın ne kadar gereksiz olduğunu belki yeni yeni fark etmeye başladık, başlayacağız. Marka kıyafetler, pahalı takılar, saatler, ayakkabılar… Evin içinde kaldığımız bu dönemde ne kadar da boş geliyor kulağa. Başta sağlığımız olmak üzere en temel ihtiyaçlarımızın barınma ve gıda olduğunu hatırlatıyor hayat bize. Tüketmekten çok üretmenin kıymetini bileceğimiz bir döneme adım atıyoruz sanki.
Yazımın başlığı çok iddialı oldu, biliyorum ama tarihe şöyle bir göz atalım; yazının icadı ile başlayan İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve Yakın Çağ. Kim bilir belki de değişen dünya düzeni ile bir başka çağa adım atıyoruz. Bu salgından kurtulduğumuzda dünyada çok şey değişecek; belki de içinde olduğumuz çağ son bulacak ve yeni bir teknoloji çağına gireceğiz.
Sağlıcakla kalın.
Özge Marangoz
Kod-A Bilişim, İnsan Kaynakları Direktörü